Anthelme Brillat-Savarin cytaty

Anthelme Brillat-Savarin Fotografia
4   0

Anthelme Brillat-Savarin

Data urodzenia: 1. Kwiecień 1755
Data zgonu: 2. Luty 1826
Natępne imiona:Жан Антельм Брилья-Саварен

Reklama

Jean Anthelme Brillat-Savarin - francuski prawnik i polityk, pisarz. Zdobył sławę jako epikurejczyk i gastronom. Autor "Fizjologii smaku", którą Balzac uznał nie tylko za wspaniały traktat kulinarny, ale również za jedno z najciekawszych stylistycznie dzieł stworzonych w języku francuskim. Urodził się w departamencie Ain by jako nastolatek przenieść się do Burgundii. Tam w Dijon podejmuje studia prawnicze, chemiczne i medyczne. Po ukończeniu studiów wraca do rodzinnego miasta by praktykować jako adwokat. Po wybuchu Rewolucji Francuskiej zostaje wybrany na deputowanego do Konstytuanty gdzie reprezentuje dość zachowawcze poglądy. Przez krótki czas sprawował funkcję burmistrza rodzinnego Belley. W końcowej fazie rewolucji z powodów politycznych wydano na niego wyrok śmierci. Brillat, wówczas przedstawiający się już jako Brillat-Savarin , ucieka do Szwajcarii, Holandii i Stanów Zjednoczonych. W Nowym Jorku żyje z udzielania lekcji francuskiego oraz gry na skrzypcach. Przez pewien czas koncertuje nawet z nowojorską orkiestrą jako pierwszy skrzypek. W 1796 roku wraca do Francji i za rządów Dyrektoriatu podejmuje kolejno funkcje sekretarza sztabu generalnego oraz komisarza rządu przy Trybunale Seine-et-Oise. Wreszcie zostaje powołany jako sędzia Trybunału Kasacyjnego w Paryżu, którą to funkcje będzie pełnił do końca życia. Jako jurysta publikuje kilka rozpraw naukowych z dziedziny prawa, ekonomii i wojskowości. Prawdziwą sławę przyniosła mu jednak napisana pod koniec życia "Fizjologia smaku albo Medytacje o gastronomii doskonałej". To pełne humoru dzieło sławi rozkosze stołu oraz epikurejski styl życia. Nie jest to typowa książka kucharska, a raczej zbiór esejów o charakterze obyczajowym i kulturoznawczym. Pełno w niej obserwacji dotyczących zachowań ludzi przy stole, kulinarnych ciekawostek z różnych stron świata czy anegdot, których bohaterami są sławni smakosze. Współczesnemu czytelnikowi trudno rozróżnić co jest zabawną stylizacją parodiującą napuszony styl naukowy, a co autor pisze na serio. Dobroduszny i poczciwy styl pisarstwa Brillat-Savarina nie wszystkim jednak przypadł do gustu. Wielki francuski poeta Baudelaire złośliwie i nie bez zjadliwej ironii wytykał autorowi "Fizjologii smaku" skłonność do banałów i truizmów. W swoim tekście pt. "Wino i haszysz jako środki potęgowania osobowości" nazywa Brillat-Savarina "bardzo wielkim człowiekiem i wielkim durniem" .

Podobni autorzy

Louis de Saint-Just Fotografia
Louis de Saint-Just12
rewolucjonista francuski
Jean-Jacques Rousseau Fotografia
Jean-Jacques Rousseau40
szwajcarski filozof, pisarz i pedagog
Jean-Paul Sartre Fotografia
Jean-Paul Sartre80
powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski,...
Arthur Wellesley, 1. książę Wellington Fotografia
Arthur Wellesley, 1. książę Wellington6
książę Wellington, wódz i polityk brytyjski
Marzena Broda17
polska pisarka, poetka i dramaturg
Georges Clemenceau Fotografia
Georges Clemenceau17
francuski pisarz, lekarz i polityk
Marie Joseph de La Fayette Fotografia
Marie Joseph de La Fayette4
francuski polityk i generał
Antoine de Saint-Exupéry Fotografia
Antoine de Saint-Exupéry118
francuski pisarz i poeta, lotnik

Cytaty Anthelme Brillat-Savarin

„Odkrycie nowego dania większym jest szczęściem dla ludzkości niż odkrycie nowej gwiazdy.“

—  Anthelme Brillat-Savarin
Źródło: Zofia Szromba-Rysowa, Przy wspólnym stole, wyd. Ossolineum, 1988, s. 65.

Reklama

„Powiedz mi, co jesz, a ja ci powiem, kim jesteś.“

—  Anthelme Brillat-Savarin
Źródło: Fizjologia smaku (1825), cyt. za: Henryk Markiewicz, Andrzej Romanowski, Skrzydlate słowa, Warszawa 1990, PIW, s. 123.

„Losy narodów zależą od sposobów ich odżywiania.“

—  Anthelme Brillat-Savarin
Źródło: „Studia Polono-Slavica-Orientalia”, tom 6, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, 1980, s. 110.

„Tell me what you eat, and I will tell you what you are.“

—  Jean Anthelme Brillat-Savarin
Aphorism #4 http://books.google.com/books?id=enUTAAAAQAAJ&q=%22Dis-moi+ce+que+tu+manges+je+te+dirai+ce+que+tu+es%22&pg=PA13#v=onepage, Physiologie du Goût (1825)

Help us translate English quotes

Discover interesting quotes and translate them.

Translate quotes
Dzisiejsze rocznice
Wojciech Kilar Fotografia
Wojciech Kilar10
polski kompozytor 1932 - 2013
Ludwik Ćwikliński Fotografia
Ludwik Ćwikliński1
polski filolog klasyczny 1853 - 1942
Mickey Spillane Fotografia
Mickey Spillane2
pisarz amerykański 1918 - 2006
Mikołaj II Romanow Fotografia
Mikołaj II Romanow12
car Rosji 1868 - 1918
Następnych dzisiejszych rocznic
Podobni autorzy
Louis de Saint-Just Fotografia
Louis de Saint-Just12
rewolucjonista francuski
Jean-Jacques Rousseau Fotografia
Jean-Jacques Rousseau40
szwajcarski filozof, pisarz i pedagog
Jean-Paul Sartre Fotografia
Jean-Paul Sartre80
powieściopisarz, dramaturg, eseista i filozof francuski,...
Arthur Wellesley, 1. książę Wellington Fotografia
Arthur Wellesley, 1. książę Wellington6
książę Wellington, wódz i polityk brytyjski